IELTS (International English Language Testing System, Türkçe: Uluslararasý Ýngiliz Dili Sýnav Sistemi), Ýngilizce dil seviyesi belirleme için uluslararasý alanda geçerliliðe sahip bir sýnav sistemidir. 1989 yýlýnda baþlatýlan sýnav Cambridge Üniversitesi Yabancýlar için Ýngilizce Sýnav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafýndan düzenlenmektedir.[1]
Sýnav iki türde yapýlmaktadýr: akademik ve genel amaçlý. Akademik sýnav Ýngilizce konuþulan bir ülkede üniversite eðitimi almak veya mesleklerini icra etmek isteyenler için gereklidir. Genel amaçlý sýnav ise akademik olmayan çalýþma, staj veya göçmenlik baþvurularý için gereklidir.
IELTS Avustralya, Ýngiltere, Kanada, Ýrlanda, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’daki akademik kurumlarýn neredeyse tamamý tarafýndan kabul edilirken ABD’de çoðu kurum tarafýndan onaylanmaktadýr. Sýnav Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya göçmenlik baþvurusu yapanlar için zorunludur.
Sýnavda baþarýsýz olma durumu yoktur. Sýnav sonucu 1 (bilgisi yok) ile 9 (uzman) arasýnda deðiþen seviye belirleme üzerine kurulmuþtur. Üzerinden iki yýl geçmiþ olan sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlmaktadýr.
IELTS yüksek eðitim ve göçmenlik baþvurusu için dünyadaki en popüler sýnavdýr. 2009 yýlýnda sýnava 130 farklý ülkede 1.4 milyon kiþi baþvurmuþtur.

IELTS özellikleri

Sýnavda temel amaç katýlýmcýnýn Ýngilizce dilindeki dinleme, okuma, yazma ve konuþma yetkinliðini belirlemektir. Bu bölümler için 0-9 arasýnda deðerlendirme notu verildikten sonra genel deðerlendirme seviyesine ulaþýlýr. Sýnavýn önemli bir bölümünü oluþturan konuþma bölümünde sýnava katýlan kiþi bir denetçiyle beraber sohbet eder. Denetçi sýnava katýlan kiþiyle ilgili deðerlendirmelerini not eder ayrýca tüm sohbet kayýt altýna alýnýr.
IELTS sýnav yapýsý

Tüm katýlýmcýlarýn dinleme, okuma, yazma ve konuþma olarak sýralanan dört bölümü de tamamlamalarý gerekmektedir. Dinleme ve konuþma bölümleri tüm katýlýmcýlar için ayný olsa da sýnavýn akademik olup olmamasýna göre okuma ve yazma bölümleri deðiþiklik göstermektedir.
Dinleme

Dinleme bölümü dört ayrý kýsýmdan oluþur. Her kýsýmdan önce katýlýmcýlara durum hakkýnda kýsa bilgi verilmektedir. Sonra sýnavda yer alan sorulara bakmalarý için bir süre verilir. Ýlk üç kýsmýn yarýsýnda kýsa bir ara verilip katýlýmcýlarýn kalan sorularý okumasýna imkân verilmektedir. Her kýsým sadece bir kez dinletilmekte, tekrarlama yapýlmamaktadýr.
Okuma

Akademik sýnavda okuma bölümü üç kýsýmdan oluþmakta, her metinden sonra 13-14 soru olmakta, toplamda ise 40 soru sorulmaktadýr. Genel sýnavda ise yine üç kýsým bulunsa da metinler daha kýsa ve basittir.
Yazma

Ýki kýsýmdan oluþan yazma sýnavýnda ilk olarak bir tablonun anlatýlmasý istenmekte, ikinci kýsýmda ise seçilen bir baþlýkta bir kompozisyon yazýlmaktadýr.
Konuþma

Konuþma bölümü üç kýsýmdan oluþur. Ýlk kýsýmda sohbet þeklinde geçen konuþmada katýlýmcý hakkýnda genel bilgi, ilgi alanlarý ve aile üyeleri gibi konular ele alýnýr. Ýkinci kýsýmda katýlýmcýya verilen bir baþlýk üzerine önce bir dakika düþünmesi istendikten sonra konu hakkýnda konuþmasý istenir. Üçüncü bölümde ise bir önceki kýsýmda bahsedilen konu ile ilgili olarak denetmen ile münazara yapýlýr.
Süre

Toplam test süresi yaklaþýk 3 saat sürmektedir:

  • Dinleme: 40 dakika
  • Okuma: 60 dakika
  • Yazma: 60 dakika
  • Konuþma: 10-15 dakika

Ýlk üç bölüm olan dinleme, okuma ve yazma daima bu sýrayla ve arka arkaya ara verilmeksizin ayný gün ve ayný sýnav merkezinde yapýlýr. Konuþma bölümü sýnav merkezinin iradesiyle baþka bir test merkezinde diðer sýnav bölümlerinden sonra yedi gün içinde yapýlabilir.
Deðerlendirme

IELTS seviye deðerlendirmesi 0-9 arasýdýr. Ortalama .25 ile bitiyorsa üst buçuða, .75 ile bitiyorsa üst tam sayýya yuvarlanýr.(Örn: 6.25=6.5, 6.375=6.5,6.125=6.0, 6.75=7.0, 6.675=7.0) Dokuz ayrý seviye þu þekilde açýklanmýþtýr:

  • 9 (Uzman kullanýcý): Dile tamamen hakimdir, yerinde ve doðru kullanýmýn yaný sýra akýcý bir konuþa ve tam anlama kabiliyeti.
  • 8 (Çok iyi kullanýcý): Dile tamamen hakim olmakla beraber sadece nadiren tutarsýzlýklara sahiptir. Sýk karþýlaþýlmayan durumlarda yanlýþ anlamalar oluþabilir. Karmaþýk durumlarla baþa çýkabilir.
  • 7 (Ýyi kullanýcý): Dile hakim olmakla beraber bazý sýklýkta tutarsýzlýklar ve yanlýþ anlamalar yaþayabilir. Karmaþýk durumlarla baþa çýkabilir ve detaylý anlatýmlarý anlar.
  • 6 (Yetenekli kullanýcý): Genel olarak dile hakim olmakla beraber bazý tutarsýzlýlar ve yanlýþ anlamalar yaþanmaktadýr. Sýk karþýlaþýlan durumlarda karmaþýk bir dil kullanabilir.
  • 5 (Makul kullanýcý): Dile kýsmi olarak hakimdir, çoðu durumlarla baþa çýkabilir ancak kimi hatalar yapar. Kendi alanýnda temel konulara hakimdir.
  • 4 (Sýnýrlý kullanýcý): Temel yeterlilik sadece tanýdýk konularda geçerlidir. Karmaþýk kullanýmda sýk sýk sorun yaþar.
  • 3 (Aþýrý sýnýrlý kullanýcý): Çok bilindik durumlarda sadece genel durumu anlayabilir ve anlatabilir.
  • 2 (Kesintili kullanýcý): Sadece çok tanýdýk koþullarda ve sýnýrlý kelime gruplarý haricinde gerçek bir iletiþim mümkün deðildir.
  • 1 (Kullanýcý deðil): Birbirinden baðýmsýz kullanýlan birkaç sözcük dýþýnda dili kullanmaya yatkýn olmama durumu.
  • 0 Sýnava girmemiþ ve dolayýsýyla haklarýnda bilgi alýnamamýþ adaylar için kullanýlýr.

Sýnav yerleri ve tarihleri

Sýnav her yýl 121 ülkedeki yaklaþýk 500 test merkezinde yapýlmaktadýr. Sýnava katýlan aday sayýsý 1999 yýlýnda 80 bin seviyesindeyken 2009 yýlýnda bu sayý 1,2 milyon olmuþtur. Ýki sýnav arasýnda geçmesi gereken süre sýnýrlamasý kaldýrýlmýþtýr. Yýl boyunca 48 ayrý test yapýlmaktadýr.
Akademik kurumlarýn talep ettiði IELTS seviyeleri

ABD

Bir üniversite tarafýndan istenen en yüksek seviye olan 8.5 Columbia Üniversitesi Gazetecilik Bölümü içindir. Saint Louis Üniversitesi aday öðrencilerden 6.0 seviyesini asgari olarak talep etmektedir.
Birleþik Krallýk

Ülkede talep edilen en yüksek IELTS seviyesi 8.0 ile Warwick Üniversitesi Pazarlama Yüksek Lisans programýndadýr. Ülkede çoðunlukla istenen seviye 5.5 ila 7.0 arasýndadýr. Oxford Üniversitesi , Edinburgh Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi asgari olarak 7.0 istemektedir.[2]
Almanya

Stuttgart Üniversitesi asgari olarak 6.0 isterken, Alman üniversiteleri genelde 6.0 ila 6.5 arasý seviye talep etmektedir.
Ýtalya

Torino Politeknik Üniversitesi asgari olarak 5.0 istemekteyken genelde Ýtalyan üniversiteleri yüksek lisans için asgari 6.5 seviye talep etmektedir.
Kaynakça




Ayrýca bakýnýz