Eminim her İngilizce konuşan insanın kendi başına uyguladığı hatta geliştirdiği dil öğrenme yöntemleri vardır. Bazı insanlar onlarca ülke gezer, bir sürü insanla tanışır ve bu şekilde ingilizce öğrenir. Bazi insanlar materyal okuyarak (kitap, dergi, gazete) ingilizce seviyelerini geliştirirler. Fakat günümüzde çoğu kişinin tercih ettiği etkili yöntemlerden biri film, belgesel ve çeşitli altyazlı videolar izlemektedir. Fakat ingilizcenizi geliştirmek için neyi nasıl izlediğinizin çok büyük önemi vardır. İngilizce geliştirmek amaçlı film izlerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır.
  • Akıcı, anlaşılır ve güncel bir dile sahip olan filmler tercih edilmelidir.
  • Zevkinize uygun ve aşırı karmaşık temaya sahip olmayan filmler tercih edilmelidir.
  • Film izlerken Türkçe'ye dair hiç bir şey bulunmamalıdır.Filmler ingilizce sesli ve ingilizce altyazılı seçenekleriyle izlenmelidir.
  • Gerektğinde aynı anda türkçe ve ingilizce altyazı seçenekleri kullanılabilir.
  • Bunun için BS Player gibi medya oynatıcılardan yardım alabilirsiniz.
  • İzlenilen filmler arada sırada tekrar izlenmelidir.
  • Önceliğiniz filmi tamamen izleyip anlamak değil, ingilizceye dair yeni kelimeler ve kullanımlar öğrenmek olmalıdır.
  • Yeni öğrendiğiniz kelime ve cümleleri notlar alıp üzerlerine çalışabilirsiniz.


Aşağıda gerek konusu gerek kullanılan ingilizce olsun, her konuda gelişmenize katkı sağlayacak bazı filmlerden örnekler verdim. Yukarıda belirttiğim şeyleri de dikkate alarak bu tarz filmler izlerseniz, ingiliz dili konusunda kendiniz geliştirmeniz kaçınılmaz olacaktır.

THE NAME OF THE ROSE (1986)

Ünlü İtalyan orta çağ araştırmacı-yazarı Umberto Eco'nun döneme damgasını vuran aynı adlı romanından beaz perdeye taşınan Gül'ün adı, Sean Connery'nin etkileyici formel diyaloglu sahneleri en başta olmak üzere ingilizcenize çağ atlatacak bir cevhere sahiptir. Tekrar tekrar izleyebilir, etkileyici ve eşsiz ingilizce kelimeler ve öbekler ve onların kullanımlarını öğrenebilirsiniz.

maxresdefault.jpg


BARRY LYNDON (1975)

Efsanevi İngiliz yönetmen Stanley Kubrick, eskilerin Avrupa'sındak burjuva yaşantılarını birden fazla bakış açısıyla ve formel bir dille bir roman anlatır gibi anlatıyor. Filmi izlediğiniz zaman türünün tek örneği diyebilirsiniz. Basit, karmaşık, eşsiz kelime ve söz öbeklerine rastlamanız mümkün. İngiliz aksanı, en temiz İngiliz İngilizcesi görmek istiyorsanız Barry Lyndon bu konudaki en iyi filmlerden biridir.

barry-lyndon123.jpg


LAWRENCE OF ARABIA (1962)

Önerdiğimiz filmlere bazı arkadaşlar yapım tarihlerine bakarak ön yargı ile yaklaşabilirler. Burada paylaştığımmız filmler sinema tarihinin en güzel tarihi ve eğitsel filmleridir. Arabistanlı Lawrence çoğu insan tarafından en başarılı tarihi fim olarak adlandırılmaktadır. Formel İngiliz İngilizcesi yoğun olarak kullanılmakta, filmdeki diyaloglar gelişmiş
akıcı ve anlaşılır bir ingilizce ile oluşturulmuş. Günlük konuşma dili izlerine rastlamanız da mümkün. Arabistanlı Lawrence İngilizce seviyenize başka bir heyecan getirecek.


maxresdefault.jpg