Yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin ve Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girdiği SAT sınavı nedir ve bu sınava giriş şartları nelerdir, hangi bölümlerden oluşmaktadır ?


SAT 1 ve SAT 2 olarak 2 bölümden oluşmaktadır.
SAT1 sayısal ve sözel bölümden oluşmakta. 3 saat 45 dakika süren bu ilk oturumda matematik, geometri, eleştirel okuma ve yazma (İngilizce) gibi bölümler var. Her bölümün puanı 200 ile 800 arasında değişmektedir. ABD' de eğitim almak istiyorsanız bu tüm bölümler onlar için çok fazla önemlidir. Türkiye' de ise matematik, geometri ve eleştirel okumaya bakılmaktadır.
İkinci bölüm olan SAT 2, pek çok farklı akademik konulu testlerden oluşmakta. Almanca, Biyoloji, Çince, Fizik, Fransızca, İspanyolca, Japonca, Kimya, Latince, Matematik, Tarih vb. konularda yapılan sınavların skoru da 200 ile 800 arasında değişmekte. Türkiye SAT 2 sonucuna bakmadan öğrenci kabul ederken, Amerika’da lisans eğitimi için mutlaka birisi öğrenci adaylarından istenmektedir.


Öncelikle en önemlisi SAT sınavında başarılı olabilmek için upper intermediate ya da daha üst seviyede İngilizce bilgisine sahip olmaktır. SAT sınavına hazırlanmak için ise pek çok alternatif mevcuttur. Online yardım, ders kitapları, deneme sınavları ve özel kurslar yardımı ile hazırlanabilirsiniz. Öncelikle dil yeterliliğinizden emin olmak adına İngilizce seviyenizi tespit edebileceğiniz bir deneme sınavına katılabilirsiniz. Böylelikle dil seviyenizden emin olursunuz. Hazırlık sürecinde eksiklerinizi bilmek size fayda sağlayacaktır. Eksik olduğunuzu düşünüyorsanız bir dil kursundan yardım alabilirsiniz. Malum yurtdışı denince İngilizce yabancı dil şart :) Bu konuda hem ingilizce hemde sat eğitimi için Just English dil okullarından yardım alabilirsiniz. https://www.justenglishtr.com/index.asp Bu linkten ulaşabilirsiniz :)

The College Board tarafından düzenlenen SAT , yılda yedi defa ABD’de, altı defa diğer ülkelerde uygulanır. Sınavlar genellikle 2 ayda bir uygulanmakta olup sınavlara başvurular ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden (https://sat.collegeboard.com/) adresinden yapılır. Herhangi bir sınırlandırma yoktur.

SAT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN BELLİ BAŞLI HUSUSLAR
-Essay bölümü zorunlu değil isteğe bağlıdır.
-Matematik bölümündeki 37 soruda hesap makinesi kullanımı serbestken, 20 soruda kullanım yasaktır.
-SAT sınav sonuçları, sınav gerçekleştikten yaklaşık 1 ay sonra online olarak açıklanır.
-SAT sınav sistemi 2016 yılında köklü bir değişime gitmiştir.
-Yeni sınav sisteminde yanlış verilen cevaplar puanınızın düşmesine sebep olmaz.

SAT SINAV TARİHLERİ

Sınav Tarihi SAT Sınavı SAT Konu Testleri Son Başvuru Tarihi
29 Ağustos 2020 Var Var 31 Temmuz 2020
26 Eylül 2020 Var Yok 26 Ağustos 2020
3 Ekim 2020 Var Var 4 Eylül 2020
7 Kasım 2020 Yok Var 7 Ekim 2020
5 Aralık 2020 Var Var 5 Kasım 2020
13 Mart 2021 Var Yok 12 Şubat 2021
8 Mayıs 2021 Var Var 8 Nisan 2021
5 Haziran 2021 Yok Var 6 Mayıs 2021