genelde bu sinavdan ciktiginda eger kafan allak bullaksa sank fatmagulun sucu ne 2 yı cekmıssen ıyı gelıyor![]()

fatmagülü tanımamne yaptığını bilirim ne suçunu
allak bullaksa kafam 60 alırmıyım ki?? bu sınavda beklenti üzeri mi alırsın genelde yoksa altında mı? sınırda bir sonuç bekleyen biri olarak soruyorum bunu....bana kalsa 55 - 60 gibi birşey gelir.....
sınav stresi nedir unutmuştumumarım başarabilirim
![]()

[quote=primusinterpares ]
kurs arkadaşlarıma yolladığım, 7 ağustos sınavı içeriği ve sınavla ilgili bazı yaklaşımlar... umarım ihtiyacı olan herkese faydası dokunur.
merhaba herkese;
öncelikle sınavımın ii geçtiğini, writing'ten ihtiyacım olan puanı alacağımı düşündüğümü belirterek başlayayım. sınav içeriğine geldiğimde:
reading:
bana göre sınavda çıkan metinin özellikleri (anlaşılırlığı-paragrafların bağlantısı-kullanılan cümle yapıları) bağlamında toefl'a en yakın kaynak kaplan. ancak kaplan'ın zor yanı olan, soruların parça içindeki hiçbir paragrafa referans vermemesi, cümle yerleştirme sorularının birkaç paragrafa yayılması veya ayrıntıları isteyen sorular gibi soru tipleri mevcut değil toefl'da. yani soru tipleri bakımından cambridge daha yakın gerçek sınava. kelime soruları ise barron ve kaplan karışımı olarak nitelenebilir. barron'da çıkan cambridge ve kaplan'a göre nispeten daha beylik kelime sorularının aynısı toefl için geçerlidir. benim girdiğim sınavda kelime soruları daha ziyade bu tipteydi, başka bir deyişle. fazla kullanılmayan kelimelerin istendiği sorularda ise kaplan'da olduğu gibi cevap şıkları tanıdık kelimelerden oluşturulmuş. bu nedenle ilgili bölümün neyden bahsettiğini anlamınızı istiyor.
benim bahtıma "kısa seçenek" çıktı, reading'de. yani 3 parça mevcuttu. sınava girmeden önce her ne kadar; özenle sona sakladığım, ets'nin kendi kitabındaki son okuma parçasının sorularını tam ve doğru olarak cevaplandırdıysam da, ilk okuma parçası benim için tam bir felaketti. stres faktörü dolayısıyla çok büyük bir konstanrasyon eksikliği çektim. sanki ilk defa toefl çözüyor gibiydim. iddia edebilirim ki, bu parçanın "çocuk gelişimi üzerine çeşitli görüşlerin tartışıldığı" bir makale olduğundan başka hiçbir şey anlamadım. dolayısyla cevaplarımın çoğu mantıktan çok, "sallamaya" dayandırıldı. nasıl yaparsınız, ne edersiniz bilmiyorum ama, demem o ki; stresten kesinlikle uzak durun ve konsantrasyonunuzu yüksek tutun. zira, 2. (soğukkanlı-sıcakkanlı hayvanların hayatta kalmaları ile ilgili bir metin) ve 3. (insanların tarımsal hayata geçişleri ile ilgili bir metin) parçalarda kendimi toparlayıp; soruların hepsine bilerek ve mantığımı kullanarak cevaplar verdim. çünkü çıldırmış gibi aynı aynı cümleleri tekrar tekrar okuyup, kalan zamana bakıp panik yapma endişesinden kurtulmuştum.
açıkçası ilk parçada ne yaptığımı hiç bilmediğimden kaç puan alacağımı kestiremediğim bir bölüm. sınavdan önce puan bankam olarak gördüğüm, bu kadar güvendiğim bir yerden fire vermenin burukluğu ile geçtim listening'e.
listening:
kaplan gene hem hız, hem de anlatım itibariyle bu bölüme benzeyen bir şekildeydi. lakin sorular kaplan'ın istediklerinden çok daha kolay, ayrıntılardan çok pasajın ana görüşlerinin istendiği biçimdeydi. toefl'ın bir diğer farklı yanı ise pasajların bir nebze daha kısa olmaları. burada barron'u anmadan edemeyeceğim. eğer baron'un uzun listening-tam testini yapacak kadar enerjiniz varsa toefl'ın şartları sizin kondisyonunuz için çocuk oyuncağı olacaktır. aynı zamanda eğer barron'un uzuuuuun listening'inden 25 civarı puanlar alıyorsanız, bu bölümden korkmanıza ikinci kez hiç gerek yoktur.
tavsiyelere devam edersek, listening'in en önemli yanı kafanızın tamamen pasajda olması ve kendinizi dinleme için hazırlamış olmanız. bunu yaptığınız taktirde sınavın en kolay bölümü diyebilirim. 2. önemli nokta not alırken kulağınız ve beyniniz arasındaki bağlantıyı kesinlikle koparmayın. yani bir makine gibi not almaktan çok, pasajı anlamak için not alın. 3. ve son öneri not alırken kısaltma mutlaka kullanın ve çeşitli simgelerle üst başlıklar, bunlara ait alt başlıklar ve örnekleri belirginleştirin. bu sistematik hem pasajdan kopmayarak not almanızı, hemde soru aşamasında aldığınız notları kolaylıkla kullanmanızı sağlıyor.
içeriğe geldiğimizde 9 adet pasaj olduğu için hepsini hatırlamam zor lakin genel olarak çok uçuk konular çıkmadı diyebilirim.
speaking:
speaking kısmı şu ana kadar yaptığım en iyi perormansa sahne oldu benim için. soruların içerikleri:
1. tarihten sizi etkileyen bir olayın, sizi neden etkilediğini anlatmanızı isteyen bir soruydu.
2. kişilik ile giyilen kıyafet arasında bir bağ var mıdır diyerek cevabınızın nedenlerini istiyordu.
3.yeni bir ders seçme yönetmeliğinin içeriğini okumanın, ardından iki öğrenci bu konu hakkında konuşuyordu ve yeni yöntemi beğenmediklerini beyan ediyorlardı.
4. doğrudan olmayan öğrenme stili kavram olarak tanılmanıyor. ardından prof bu konuyu bir örnekle açıklıyordu.
5.yanlış bir ders seçimi sonrası, mezun olmayacağını öğrenen bir öğrencinin; bu durumu çözmek için önünde olan iki seçneği iredelemeniz bekleniyordu.
6.gözümüzü koruyan organ ve sistematiklerden iki tanesi örneklendirelerek açıklanıyordu.
rahatlık çok çok önemli bu kısımda. eğer rahat olamazsanız, hazırlanma zamanı bir nefes anı kadar çabuk geçtiği gibi konuşurken de daimi bir hata zincirinin içinde boğulursunuz. bu kadar açık. ilkin rahat olun. ikinci olarak tıpkı birinci writing gibi tüm sorulara ait bir kalıbınız mutlaka olsun. bu şekilde hem zamanın öneli bir kısmını bu kalıpları kullanarak etkin bir biçimde geçirsiniz hemde konuşmanız anlaşılır ve organize olur. son olarak hazırlık anın kesinlikle ama kesinlikle konuşucağınız şeyleri yazmaya çalışarak (zaten beceremezsiniz!) heba etmeyin. bu zaman diliminde, oluşturduğunuz kalıpların arkalarını dolduracak nedenler ve örneklere ait anahtar kelimeleri yazmanız sizin için çok daha iyi.
son olarak bence hiçbir kitabın speaking kısmı, toefl kadar kolay değil. tekrar: rahat olun!
writing:
1. mars yolculuğu üç sebebten imkansızdır. mars yolculuğu üç sebeten imkanlıdır. bu kadar basit. hem reading hemde listening'e yeterince hakimdim. farz edelim; küçük nüanslar kaçmış bile olsa 4'ten aşağıya almam büyük süpriz olur. hem readin pasajı hem listenin oldukça tanıdık kelimelerden oluşuyordu. tavsiye edebileceğim şey; ilkin reading'i çok ama çok iyi anlamanız. verilen zaman parçayı iki kez okumaya bile fazla fazla yetiyor. bu sebeple fazla panik yapmadan, hiç bir cümleyi atlamadan (üç ana paragrafta bulununalar bilhassa) parçayı okuyun ve her noktayı anladığınıza emin olun. listening'te daha önce söylediğim bir noktayı kesinlikle unutmayın not alırken aklınız ile kulanığınız uyumlu çalışsın; kaleminiz algınızın önüne kesinlikle geçmesin...
2. aileler son dönemde çocuklarının geleceğe dair kararlarına çok karışır oldular. sizce doğru mudur? bu bölümle ilgili tek tavsiyem tavsiyem yok, klavyenize beyninize kurban... ben 310 kelimeyi ancak buldum; lakin zannediyorum buradan da bir 4 gelecek.
s

20 ağustos sınavı
ben bilge adam başıktaş avm de girdim
reading istediğim gibi performans gösteremedim. zor du ve 5 reading geldi, yada ben son anda soluk soluğa sınava girdiğim için ve mikrofam başta çalışmadığı için konsantre olamadım, listening ilk kısım ena değil ama ikinci bölüm zor du. speaking ve writing kolaydı. sonuç olarak kötü geçti. yani çok fazla iki şık arasında kaldım.
bir kaç tavsiye,
ben kaplanda hiç zorlanmadım ama cambridge sorularıyla adamı orluyor, özellikle readingte ben cambridge tavsiye ederim. kaplan da iyidir ama çok detaylı değil.
bence en önemli konu ses. sesli ortamda dinleme yapabilmeye ve not almaya alışmak. bu çok önemli. benim gibi konsantrasyon probleminiz varsa yandınız. televizyon yada radyo açıkken dinleme alıştırmalarını yapın. çünkü hangi sınav merkezine giderseniz gidin az veya çok gürültülü bir ortam ve yüzde 80-90 siz listening yaparken biri speakin yapıyor olucak. bu çok önemli bence
eski toefl sorularını çözün 92 yılından toefl ibt sınavına kadar çıkmış olan eski tip sınav sorularını bitirin. ben bu soruları sınavı almama çok az vakit kala buldum ve çalışamadım. ama çok yaralı olur diye düşünüyorum.
speaking te belli kalıplar ezberleyin
writingte hızlanmak için bol bol yazın
ve bir şey daha çok önemli, klavye amerkan klavye virgil ile i harfı farklı yerlerde. özellikle bu iki harf yüzünden dünya kadar zaman kaybettim, writing alıştırması yaparken amerkan klavye ye değiştirin ayarları.
bir de kulak tıkacı götürün yanınızda ses için belki kullanabilirsiniz.
hatırladığım sorular,
reading te bir kuşun göçüyle ilgili bir article vardı, american tribes ile europen settlers ile ilgi bir article,
speakingte
okuduğunuz iki okulu kıyaslayın ve farkını belirtin gibi bir şey
adamın arkadaşı gelecek aynı anda okulda konuşma var nereye gideceğini bilmiyor
çocuklarda egocentrism ve bunu örnekle açıklayan prafösör.
okul 4. sınıflara lockerları kullandırack sadece, kız arıza çıkarıyor bizde isterik , bizim başımız kelmi diyor. ve lockerların yeri yanlış orda olmaz başka yerde olmalı diyor
writting
reading diyorki bu duvar resimleri avcılık ile ilgili, lecturer çok biliyor arkadaş halt etmiş sen diyor bak aha adam yatıyor resimde ne alaka avcılıkla falan hem o taktıkları hayvan kafaları avcılıkla alakalı değil onlar ayin yapıyor o kafalarla falan diyor.
2. soru, işletmelr çalışanlara yatırım yapmalımı neden?

makme paylaşımın için teşekkür ederiz. inşallah istediğin puanı alabilirsin....

prs_bacteria sınav sonucun nasıl geldi? Merak ettim![]()

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)
Bu Konuyu Paylaşın !