Merhaba ..
Hoşgeldiniz sayın katılımcılar nasılsınız ? İyiyim dediğinizi duyar gibiyim :)... teşekkür ederim bnede iyiyim bugün size TOEFL iBT de yazma bölümü için stratejiler verecegim ..





TOEFL in Yazma bölümündeyüksek puan alabilmek için uygulanabilecek teknikler ve stratejiler . Teknikler iki ana kategori soruları da kapsıyor – serbest makale(independent task ya da free essay) ve entegre ( integrated task)kısımları.
TOEFEL iBT nin son bölümü (unsuru) Yazma. Bu bölüm sizin fikirlerinizin akademik ortamda yazılı olarak aktarma becerinizi ölçer. İki ana kategori soru vardır - serbest makale (Independent Writing Task – Essay) ve entegre (Integrated Writing Task).
Serbest makale kısmında sizden genel bir konu hakkında bir makale yazmanız istenir. Bu kısım TOEFL adaylarının kendi kişisel bilgileri ve deneyimlerine dayanan belirli bir konu üzerinde görüşlerini ve fikirlerini aktarma(sunma) becerilerini ölçmek içindir. Ayrıca bu fikirlerini örenciler örnek veya detaylarla (ayrıntılarla)desteklemelidirler. Soruyu çözme süreniz 30 dakika, kullanmanız gereken kelime sayısı 300.
Sınavın entegre kısmında (Integrated Writing Task) farklı kaynaklardan gelen bilgileri algılama becerilerinizi göstermeniz istenir (okuma ve dinleme). Ayrıca sunulan bilgileri iyi bir şekilde organize edip yazmanız ve ayrı parçalardan oluşan bilgileri karşılaştırıp sonuç yazmanız gerekir. TOEFL in entegre kısmında yazma bölümü için zamanınız şu şekilde paylaştırılmıştır: 230-300 kelimeden oluşan metini okuma süresi 3 dakika. Sonra okunan pasaj gizlenir ve tematik olarak okunan kısma yakın 2 dakika süren ders başlar. Dinlemek size okuma bölümünde sunulan bilgilere ek bilgi katmanızı veya onlara farklı bir açıdan bakmanızı sağlar. Öğrenciler hem okuma hem de dinleme sırasında not alabilirler. Dinlemeden sonra okuma pasajı ekranda görüntülenir ve öğrencilerin 150-225 kelimeden oluşan ve yazılı olarak cevaplamaları gereken soru verilir. Yazmak için verilen süre 20 dakikadır.
Hazırlanırken kullanabileceğiniz stratejiler

Bilgisayarınızın klavyesini kullanarak ve ingilizce yazarak pratik yapın. Sınav bilgisayar ortamında olduğu için sorulara cevap vermenizin tek yolu budur.
Sistematik olarak kelime hazinenizi artırın. Öğrenmiş olduğunuz yeni kelimeleri hatırlamanız haricinde onları gerçek TOEFL sınavına, hazırlık yaparken, yazılı çalışmalarınızda ve konuşma sırasında da kulanın.
Hazırlık yaparken farklı kelime ve gramer yapıları kullanın. Yeni kelimeler ve gramer yapıları kullanmaktan kaçınmayın. Bunun sayesinde onlara alışıp kullanımlarının normal olduğunu anlayacaksınız. Değişik kelimer ve gramer yapıları kullanmanız kelime bilginizin geniş olduğunu gösterir ve sınavı değerlendirilenler tarafından olumlu şekilde algılanır.
Serbest makalenin kompozisyon yapısı ile yakından tanışın ve sıkı şekilde onu takip edin. İyi bir serbest makale 3 bölümden oluşur – giriş(introduction), gövde(body) ve sonuç( conclusion). Bu bölümlerin her biri önemli özelliklere sahiptir. Bizim online TOEFL kursumuzda bu bölümlerle ilgili detaylı açıklamalar bulabileceğiniz gibi yazma becerilerinizi de geliştireceksiniz.
Yazdığınız makaleyi iyi organize edin. Yazmaya başlamadan önce yazınızın yapısını belirleyin. Zaman için endişe etmeyin. İyi bir yapı size hem zaman kazandırır hemde sorun yaşamamanıza yardımcı olur. Yapı, hem serbest makalenin her paragrafı için kullanmak istediğiniz ana fikrini içermeli hemde kendi tezinizi savunmak için kullanacağınız detayları ve örnekleri. Tam cümle yazmaya çalışmayın, fikrinizi belirten ifadelere konsantre olun.
Paragraftan paragrafa geçiş yaptığınızda veya bir fikirden diğerine geçiş yaparken veya iki fikri karşılaştırmak isterken veya bilgi eklemek istediğinizde bağlaçları (linking words) kullanmayı öğrenin
Zamanınızı doğru kullanın. Zamanınızı gerçek sınavdaymışsınız gibi kullanmaya çalışın.
• Nasıl ilerlediğinizi takip edin. Öğretmeninizden yazılı çalışmanızı TOEFL kriterlerine göre değerlendirmesini rica edin. Ayrıca i-Courses.org un yazma testini kullannarak öretmenlerimizden sizin yazılı çalışmanız için değerlendirmede alabilirsiniz. Değerlendirmeye ek olarak size hatalarınızla ilgili ayrıntılı analiz yapılıp yazma becerilerinizi geliştirmek için öneriler verilecektir.
Serbest makalede bildiğiniz bir konu üzerinde yazmanız gerekecektir. İlgi alanınızda olan konuları liste haline getirerek üzerinde yazmaya başlayın. TOEFL in serbest makale listesini online bulabilirsiniz
Yazılı çalışmanız için önemli bir nokta kendi ifadelerinizi kullanarak yorumlamanız. Yorum yapmak farklı bilgi kaynaklarından gelen fikirleri bağlayıp kendi sözlerinizle aktarmaktır. Asla size verilmiş olan bilgiyi bire bir yazmayın. Yorum yaparak yazın. O yüzden bolca pratik yapın. Bu TOEFL in i-Courses.org. kursunda ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Gerçek sınav sırasında kulanabileceğiniz stratejiler

Yazılı çalışmanız için yapı (plan) hazırlamayı unutmayın. Bu size zaman kazandırdığı gibi verilen konudan da uzaklaşmamanıza yardımcı olur.
Zamana dikkat edin. Unutmayın ki, her yazılı soru için verilen zaman dolduğunda sistem otomatik olarak kapanır ve sonrasında hiç bir şey eklemeniz mümkün olmayacaktır.
Yazılı çalışmanızı yukarda bahsettiğimiz limitin dışına çıkmamasına gayret gösterin.
Bir fikirden diyerine geçerken veya bilgi eklerken ve vs. doğru bağlaç kelimelerini kulanın.Bu durum okuyan açısından fikrinizin kolayca takip edilmesini sağlar. Aynı zamanda dili iyi kavradığınızın göstergesidir. Buda sınavın ana fikri olan akademik ortam için dil bilgisi derecenizi ölçmektir.