Doctor of Philosophy (PhD), akademik yetkinliğin ve entelektüel birikimin en son aşamalarından birisidir.

PhD yapan bir kişi ders izlemekten çok araştırmaya ağırlık verir. Yurtdışında yapılan bir PhD programı çok büyük avantajlar sağlar. Modern ve bilgiye dayalı bir iş ve akademi dünyasında yaşıyoruz, bu nedenle PhD sadece üniversitelerde akademisyen olmak isteyenler için değil, iş dünyasında, kariyerlerinde daha iyiyi hedefleyenler için önem arz etmektedir. PhD yapan pek çok kişi özel sektörde çok büyük yerel veya uluslar arası kurumlarda çalışmaktadır. Özellikle "International veya Multinational" şirketler Doktora (PhD) yapmış kişilere büyük olanaklar sağlamaktadır.

Yurtdışında Doktora yapmak isteyenlerin, programların ne kadar sürdüğünü, maliyetini, burs olanaklarını, giriş koşullarını, araştırma konusunu ve araştırma projesinin nasıl olması gerektiğini incelemesi ve titiz bir şekilde hazırlanması gerekir.

Doktora (PhD) programları ve giriş koşulları her ülkede, her üniversitede hatta aynı üniversitenin farklı fakültelerinde dahi farklılıklar gösterir. PhD programlarına başvurmak isteyen kişiler öncellikle gitmek istedikleri ülkede seçmiş oldukları üniversitede (PhD Supervisor)'ı bulmak zorundadırlar.

PhD programlarına genelde master veya postgraduate diploma programı sonrası başlanır. Ancak, bazı üniversiteler çok başarılı öğrencileri lisans eğitimi sonrası Doktora programlarına kabul etmektedir.

Doktora başvurusu yapan kişinin lisans ve yüksek lisans not ortalaması önemlidir ancak not ortalamasından daha önemli olan kriter "Research Proposal" dır.

Doktora öğrencileri eğitimlerinin ilk yıllarında sınıf derslerine katılır. İlk yıl teori ve araştırma methotları üzerinde yoğun bir program izlerler.

İlk yıl izlenen yoğun ders programı sonrasında, PhD öğrencisi 2 - 4 yıl arası süren araştırma ve tez yazma aşamasına geçer. Bu süreç çok zorlu bir süreçtir ve düzenli olarak "PhD Supervisor" ı ile birlikte çalışmak zorundadır. Bu süreç içerisinde binlerce kaynak, kitap ve tezler inceleyen aday yaklaşık 80,000-100,000 kelimelik "özgün" bir tez yazarak PhD'sini tamamlamış olur.

PhD öğrenci adayı üniversite seçimi yaparken kesinlikle başvurmak istediği üniversitenin uzmanlık alanı ile kendi "research proposal" konusunun uyumlu olmasına dikkat etmelidir.



PhD eğitimi sonrası, mezunlar en çok üniversite veya kolejlerde akademisyen olarak görev alırlar. Ancak son yıllarda Kamu ve Özel Sektör doktora yapmış kişilere büyk önem vermektedir. Uluslar arası firmalar, bankalar, sanayi kurumları, IT firmaları doktora eğitimi yapanlara kurumları içinde ayrı bir statü sağlamaktadır. Özellikle IT firmaları doktora sahibi olanları bünyesine katmaya en istekli kurumlardır. Çünkü alanlara gereği, araştırmaya büyük önem vermek zorunda olup, üniversiteler ile çok yakından çalışmak zorundadırlar.

PhD programlarına başvurmak isteyenlerin en önem verecekleri konu şüphesiz doğru "PhD Supervisor" nı bulmaktır. Pek çok üniversite PhD öğrencilerini kabul ederken ilk kriter akademik kadrolarında öğrenciye "doktora hocası" olabilecek supervisor olup olmadığıdır. Pek çok başarılı Doktora başvurusu sadece uygun "doktora hocası" olmadığı için geri çevrilmektedir. "PhD Supervisor"ı bulmak çok zor değildir ancak çok iyi bir ön araştırma yapılmalıdır. Üniversitelerin ilgili departmanı ve akademisyenleri ile bire bir irtibata geçilmeli ve "PhD Supervisor" ı olup olmayacakları sorulmalıdır.

Pek çok üniversiteye Doktora Başvurusu resmi olarak yapılmadan önce "PhD Supervisor"ı mutlaka bulunmalı ve kendisinden "research proposal- araştırma önerisi" için onay alınmalıdır.

PhD eğitimi 3-5 yıl arası sürer ve maliyeti çok yüksek bir programdır. PhD herkesin yapmasını gerektiren bir eğitim değildir ve olmamalıdır ancak son yıllarda PhD büyük bir önem kazanmış ve pek çok lisans veya master mezunu öğrenci PhD'ye devam etmektedir.

PhD eğitimine burs olanakları genelde üniversiteler tarafından sağlanır. Bu burslar genelde direk mali yardım veya "teaching assistanship" asistanlık şeklinde olur. Ancak, dünyanın en iyi 200 üniversitesinden PhD bursu almak için olağanüstü başarılı olmak gerekir. Bu nedenle burs veya asistanlık isteyen PhD öğrenci adayları mutlaka diğer üniversitelere de başvuru yapmalıdırlar.