IELTS ve TOEFL Arasındaki Farklar

Ielts ve Toefl İngilizce bilginizi kanıtlayabilmeniz için dünyada geçerliliği olan en popüler sınavlardan ikisidir. Bu iki sınavın benzer hedefleri olsa da, İngilizce bildiğinizi kanıtlamak gibi, bir çok yönden farklılık gösterirler.

Bu farklılıklardan birisi iki sınav arasındaki amaç farkıdır. Toefl’ın asıl amacı sınava giren kişinin hedef dilde (ingilizce) konuşabilme, anlayabilme, okuyabilme ve yazabilme yeteneklerinin, eğitim dili ingilizce olan bir üniversite için yeterli olup olmadığını belirlemektir. Ülkemizde ise bazı üniversiteler ingilizce yeterlilik seviyesini Toefl’ı baz alarak belirlemektedirler. Sorular, okuma ve dinleme materyallerinin hepsi üniversite seviyesinde hazırlanır.

Öte yandan IELTS’in üniversitelere başvuracaklar için olan versiyonu The Academic Version’udur. IELTS’in ayrıca genel amaçlar için General Training Version’u da vardır. Bu versiyonu ise ingilizce konuşulan bir ülkede çalışmak isteyen ve ya o ülkeye göç etmek isteyenler için uygundur. Ana dili ingilizce olmayan birini işe almak isteyen birçok şirket işe alacağı kişinin İngilizce’yi anlayıp konuşabildiğini kanıtlamasını istemektedir. Aynı zamanda Avustralya ve Kanada ülkelerine göç edecek insanları kabul etmek için bu sınavı geçmelerini vatandaşlık gerekliliği olarak şart koşmaktır.

İki sınav arasında bir başka farklılık da odaklandıkları noktalardır. Toefl Kuzey Amerika’lı konuşmacılar ve dinleyiciler için tasarlanmıştır. Sınavın konuşma bölümleri Kuzey Amerika’nın yerli insanları tarafından hazırlanır. Soru çeşitleri ve stilleri Kuzey Amerika İngilizce’sine göre düzenlenir. Diğer tarafta ise IELTS farklı aksan ve durumlara uyması için hazırlanmıştır. Farklı ülkere ait olan aksan ve yazı stilleri kullanılarak düzenlenir. Bu yönüyle IELTS İngilizce konuşabilme ve okuyup anlayabilme yeteneğini ölçmek isteyen fakat özellikle Kuzey Amerika İngilizcesi’ne ihtiyacı olmayan insanlar için oldukça uygundur.

IELTS’in Yapısı

Sınava girecek adaylardan 4 bölüm doldurmaları istenir. Bunlar speaking, reading, writing ve listening bölümleridir. Sınavı bitirdiğinde öğrenciye üzerinde aldığı puanın yazacağı IELTS Test Report Form’u verilecektir. En yüksek puan, 1’den başlamak üzere, 9’dur. Bu kişinin test edilen tüm alanlarda yetenekli olduğunu gösterir. Listening ve Speaking bölümleri academic ve general version’larda aynıdır fakat reading ve writing bölümleri değildir. Sınav 2 saat 45 dakika sürmektedir. Sırasıyla listening, reading, ve writing bölümlerinin ara vermeden yapılması zorunluluğu vardır. Speaking bölümü ise sınavın yazılı bölümünden(listening, writing, reading) bir hafta önce veya sonra yapılabilir.

TOEFL’ın Yapısı

TOEFL test merkezinde alınabildiği gibi online olarak da alınabilir. Online alınan sınavda, katılımcının reading, listening, speaking ve writing bölümlerini bitirebilmesi için 4 saate sahiptir. Her bölüm kendisine ait zaman sınırı vardır. PBT(the paper-based test) de yapı bakımından buna benzerdir. Fakat speaking yerine structure ve written expression bölümleri vardır. Bunların hepsi aynı yetenekleri test etmesine rağmen farklı formatları kullanırlar.
IBT(the internet based test)’den maksimum 120 minimum 0 puan alınabilir. PBT sonuçları ise 310 ve 577 arasında değişmektedir. Bunun sebebi her bölümün ayrı değerlendirilmesi ve writing bölümünün toplam sonuça eklenmemesidir.

TOEFL ve IELTS’in bariz farkları olmasına rağmen, ikiside İngilizce bilgisinin ölçülmesi için etkili sınavlardır. Umarım hangi sınavı alacağınız ve ne ile karşı karşıya olduğunuz hakkında biraz bilgilendirebilmişimdir. Eğer hangi sınavı alacağınız hakkında halen kesin bir bilginiz yoksa, başvuracağınız şirket veya okul ile iletişime geçip hangi sınavı kabul edecekleri hakkında bilgi edinmenizde fayda var.